Waar komt Tofu vandaan?

Deel de post:

Er zijn drie belangrijke theorieën over de oorsprong van tofu. Alle drie de theorieën hebben betrekking op China, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat tofu hier is ontstaan. Volgens de eerste theorie zou een Chinese prins genaamd
Liu An
2000 jaar geleden tofu uit. De Mongoolse importtheorie stelt dat de Chinezen tofu leerden maken door te experimenteren met en het aanpassen van
Mongoolse kaasmaakmethoden
. De laatste theorie suggereert dat de creatie van tofu een gelukkig toeval was, veroorzaakt door een anonieme Chinese kok.
gelukkig ongeluk was, veroorzaakt door een anonieme Chinese chef-kok
. Laten we elke theorie eens nader bekijken om meer te weten te komen over de geschiedenis van tofu.

Oorsprongstheorie 1: Liu An

Volgens de bekendste theorie heeft een Chinese prins met de naam Liu An tofu uitgevonden. Ongeveer 2000 jaar geleden (179-122 voor Christus) leefde Liu An in het zuidoostelijke deel van Noord-China tijdens de Han-dynastie. Hij was geobsedeerd door onsterfelijkheid, wat hem op een zoektocht zette om een onsterfelijk elixer te maken. Helaas faalde Liu An in zijn zoektocht naar onsterfelijkheid. Maar tijdens zijn vele pogingen creëerde de prins wel iets anders van waarde: tofu. In het geschrift van Sun Ta-ya van de Yuan dynastie wordt gezegd dat Liu An jonger werd na het eten van tofu, waarna hij naar verluidt naar de hemel opsteeg. De legende probeert tofu duidelijk in verband te brengen met onsterfelijkheid en kan de reden zijn dat Chinezen tofu (tot op de dag van vandaag) associëren met een gezond, lang leven.

Ondanks de populariteit mist de Liu An theorie substantieel bewijs. In geen enkel geschrift over het leven van Liu An wordt tofu genoemd. De eerste keer dat tofu in verband werd gebracht met de naam Liu An was in de 12e eeuw.
e
eeuw, meer dan 1300 jaar na zijn dood. Volgens Soyinfocenter is een meer waarschijnlijke verklaring dat Liu an tofu niet heeft uitgevonden, maar dat opeenvolgende generaties hem slechts de credits hebben gegeven. Historisch gezien hebben de Chinezen een traditie om uitvindingen toe te schrijven aan oude, nobele karakters.

ancient china 5

Het oude China in de periode van Liu An

Oorsprongstheorie 2: Mongoolse invoertheorie

Shinoda (1971), een prominente autoriteit op het gebied van de Chinese keuken en haar historische context vanuit Japan, heeft de Mongoolse importtheorie voorgesteld. In de periode van de 4e tot de 7e eeuw na Christus migreerden nomadische zuivelstammen uit Noord-Centraal-Azië zuidwaarts naar China. Deze nomadenstammen waren bedreven in het maken van producten als yoghurt en kaas. Voordat de Mongolen arriveerden, was melkveehouderij niet gebruikelijk in China. De Chinezen werden verliefd op de Mongoolse melkproducten, wat het begin was van een periode waarin geëxperimenteerd werd met allerlei methoden om kaas te maken, wat uiteindelijk leidde tot de creatie van tofu.

Deze theorie is enigszins waarschijnlijk, aangezien het kweken van melk (sojamelk in het geval van tofu) niet bestond in China voor de komst van de nomadische Mongolen.

mongolians 1

Mongolen die tussen de 4e en 7e eeuw na Christus naar China reisden.

Oorsprongstheorie 3: Gelukkig toeval

Wat hebben chips, Coca Cola en chocolate chip cookies met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal per ongeluk uitgevonden. Kan tofu per ongeluk zijn uitgevonden? Gezien het beperkte bewijs voor onze eerste twee theorieën is het niet verrassend dat sommige mensen dat geloven. Volgens deze theorie gebruikte een willekeurige kok in het noorden van China ongeraffineerd zeezout in een sojasoep, wat vervolgens leidde tot een stremmingsproces, waardoor tofu ontstond. Net als bij de andere twee theorieën is er niet genoeg bewijs om definitieve conclusies te trekken over deze theorie.

chinese chef

chinese chef-kok die per ongeluk tofu uitvond

Waarom heet tofu tofu?

Ondanks de rijke geschiedenis van tofu in China, is het woord tofu eigenlijk een Japans woord. Tofu betekent letterlijk “bonenwrongel”. De term werd voor het eerst gebruikt in 1182. Meer lezen

Tofu in Azië

Japan

Wanneer kwam tofu eigenlijk naar Japan? Volgens tofu-geleerden William Shurtleff en Akiko Aoyagi brachten Japanse boeddhistische monniken die China bezochten (tussen de 8e en 12e eeuw) het gerecht mee naar Japan. Interessant genoeg was tofu in de Chinese cultuur een product voor de armen, terwijl het in Japan werd geïntroduceerd bij de elite. Tegenwoordig vind je in Japan honderden tofu-variëteiten.

Korea

Tofu verspreidde zich snel en geleidelijk naar andere Aziatische landen nadat het in Japan was geïntroduceerd. Tofu was erg populair in Korea in de 15e eeuw, nadat het hard was aangekomen tijdens de Goryeo-periode. (918-1392). Koreaanse ondervoede gevangenen die werden vrijgelaten aten vaak tofu. Omdat het gevangenisvoedsel niet bepaald gezond was, hadden de vrijgelaten gevangenen iets voedzaams nodig. Maar ze konden nog steeds niet veel eten, waardoor tofu de perfecte keuze was. Tot op de dag van vandaag is het in Korea een ritueel om tofu te eten na vrijlating uit de gevangenis. Het is echter vooral gedaan voor de symboliek en niet om ondervoeding tegen te gaan, aangezien het gevangenisvoedsel in de loop der jaren sterk is verbeterd.

Vietnam

Het is onbekend wanneer tofu precies naar Vietnam is gekomen. Net als in China was tofu vooral een product voor de armen. Als gevolg van de Vietnamoorlog in de jaren zeventig is de tofu-productie een aantal jaren vertraagd en schaarser geworden.

Filipijnen

Chinese handelaren brachten tofu naar de Filippijnen en begonnen het te verkopen in Manilla, waar het een zeer populair voedingsmiddel werd. De Filippijnen begonnen veel gefermenteerde producten uit Zuid-China te importeren. Bovendien zetten de Chinezen productiefaciliteiten op in Manilla om aan de vraag te kunnen voldoen.

Tofu in de westerse wereld

De eerste verwijzing naar tofu door een Europeaan was van kapitein John Saris die Japan bezocht in 1613. De kapitein vatte de Japanse eetgewoonten als volgt samen: Kaas hebben ze in overvloed. Boter hebben ze niet, en melk eten ze ook niet.” Natuurlijk bedoelde kapitein Saris tofu in plaats van kaas.

Tofu in de Verenigde Staten

De eerste Amerikaan die tofu noemde was Benjamin Franklin die het tegenkwam tijdens een reis naar Londen. In 1770 schreef hij een brief aan John Bartram waarin hij tofu ”kaas” uit China noemde. In 1878 was Wo Sing & Co het eerste tofu-bedrijf dat zich in de Verenigde Staten vestigde.

Tofu vandaag

Het duurde even voordat tofu populair werd in de rest van de wereld. In de jaren 1970 kregen boeddhisme en vegetarisme steeds meer aandacht. Popsterren als John Lennon inspireerden mensen om te experimenteren met alternatieven voor vlees. Tofu werd een algemeen erkend eiwitrijk vleesalternatief onder de vegetarische en veganistische gemeenschap. Met de opkomst van gezondheidsbewuste diëten en de toenemende populariteit van plantaardige opties, heeft tofu een toegewijde aanhang gevonden onder veganisten, vegetariërs en zelfs vleeseters die op zoek zijn naar gezondere alternatieven. We hebben een tofu-product ontwikkeld dat smaakvol is en kant-en-klaar uit de verpakking komt. Probeer het zeker een keer!