8 gangbare soorten tofu

Deel de post:

Tofu is een van de meest veelzijdige ingrediënten. Van curry’s tot soepen, van sandwiches tot desserts, tofu vindt wereldwijd een plek in allerlei gerechten. Wat veel mensen niet weten, is dat er heel wat verschillende soorten tofu zijn, elk met hun eigen gebruiksmogelijkheden. In deze blogpost behandelen we acht veelgebruikte soorten tofu en gaan we in op hun herkomst, textuur en beste gebruik in de keuken. Of je nu een doorgewinterde kok bent of een tofu-nieuweling, als je deze tofu-types begrijpt, zal dat je kookkunsten verbeteren.

kom met tofu

Silken Tofu

Dit type tofu staat in het Japans ook wel bekend als ”kinugoshi tofu” en heeft zijn oorsprong in Japan. Si ken tofu heeft een gladde en romige textuur, vergelijkbaar met vla of pudding. Het wordt gemaakt van sojamelk via een iets ander proces dan gewone tofu. Het belangrijkste verschil zit in het stollingsproces en de resulterende textuur. Si ken tofu wordt niet zo stevig geperst als traditionele tofu, waardoor het meer vocht vasthoudt en een zachtere consistentie heeft. Het wordt vaak gebruikt in soepen, smoothies en desserts.

Gefermenteerde tofu

Gefermenteerde tofu, ook wel bekend als “stinkende tofu” heeft een fermentatieproces ondergaan, wat resulteert in een kenmerkende smaak en aroma. Het fermentatieproces bestaat meestal uit het weken van blokjes of plakjes tofu in een pekelmengsel dat verschillende kruiden bevat, zoals zout, rijstwijn en andere smaakmakers. Het mengsel mag een tijdje fermenteren, waarbij de tofu biochemische veranderingen ondergaat. Ondanks het sterke aroma vinden veel mensen de smaak uniek en heerlijk. Dit type tofu is vooral populair in Taiwan en China.

Zachte tofu

Zachte tofu wordt gekenmerkt door zijn delicate en custardachtige textuur. De term zachte tofu wordt vaak door elkaar gebruikt met silken tofu. Er is echter een klein verschil in textuur tussen de twee: silken tofu is een beetje delicater dan soft tofu. St ll, je zult geen enorm smaakverschil merken tussen het gebruik van zachte tofu of silken tofu in je gerechten.

Medium-stevige tofu

Medium-firm tofu is niet te zacht zoals silken tofu, maar ook niet zo stevig als firm tofu. Hierdoor is het perfect voor dingen als roerbakken, grillen, sauteren en bakken, waarbij je wilt dat het zijn vorm behoudt zonder uit elkaar te vallen.

Stevige tofu

Dit is de meest gangbare tofu – deze vind je in de schappen van de meeste supermarkten. Stevige tofu is geperst om een aanzienlijke hoeveelheid vocht te verwijderen, waardoor het een dichte en stevige textuur heeft. Je kunt stevige tofu vergelijken met feta: je kunt het gemakkelijk snijden en het valt niet uit elkaar als je het oppakt. Onze tofu hier bij MyTofu is ook stevige tofu. Maar in tegenstelling tot de stevige tofu in de supermarkt, is MyTofu vooraf gekruid tijdens onze unieke productiemethode. Dit geeft de tofu een veel rijkere smaak dan de ‘supermarkt-tofu’.

Superharde tofu

Supervaste tofu heeft een nog robuustere en dichtere textuur dan vaste tofu en is ideaal voor gerechten waarbij een zachtere en vlezigere textuur gewenst is. Als je je tofu wilt marineren, raden we aan om stevige tofu te gebruiken in plaats van superstevige tofu. St ll, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur als het gaat om de stevigheid van tofu die je gebruikt.

Gebakken tofu

Gebakken tofu wordt gemaakt door stevige tofu in stukjes te snijden, ze te bedekken met een beslag of smaakstof en ze dan in olie te bakken tot ze knapperig zijn. De knapperige textuur die je krijgt als je tofu frituurt is heerlijk. Het nadeel van gebakken tofu is echter dat het veel calorieën bevat (tot drie keer meer dan gebakken of luchtgebakken tofu).

Gerookte tofu

Gerookte tofu wordt gemaakt door blokken of plakken tofu eerst te marineren in een mengsel van kruiden en ze dan te roken, vaak met beukenhout. De marineerstap is belangrijk omdat het de tofu helpt de smaken te absorberen die tijdens het rookproces versterkt worden. Tot de ingrediënten van de marinade behoren sojasaus, vloeibare rook, kruiden, specerijen en soms olie.