Wil je meer weten over duurzame proteïne en de mogelijke impact ervan op het milieu? Kijk niet verder dan onze uitgebreide gids! Dit artikel gaat in op het concept van duurzame proteïne en de betekenis ervan voor het tegengaan van klimaatverandering. Door te kiezen voor koolstofarme proteïne kunnen mensen een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering en tegelijkertijd genieten van de vele gezondheidsvoordelen van proteïne. We bespreken de verschillende bronnen van duurzame proteïne, hun voordelen voor het milieu en hoe je de juiste soort selecteert voor elke persoon. Aan het einde van dit artikel zul je beter begrijpen waarom duurzame eiwitten belangrijk zijn.
Wat is duurzame proteïne?
Dus wat is duurzame proteïne precies? Eenvoudig gezegd verwijst het naar eiwitbronnen die een minimale koolstofvoetafdruk hebben tijdens hun productie- en distributieprocessen. Deze duurzame alternatieven zijn gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, het behouden van natuurlijke hulpbronnen en het minimaliseren van de negatieve milieueffecten die gepaard gaan met traditionele eiwitproductiemethoden. Hieronder vallen plantaardige bronnen, zoals noten, bonen en zaden; dierlijke eiwitten die duurzaam zijn gefokt in een zero-waste omgeving; en gekweekte vleesvervangers gemaakt van groenten of andere organische materialen. De onderstaande grafiek toont de uitstoot van broeikasgassen per kilogram voedselproduct. Deze gegevens zijn afkomstig van
de wereldbank
. Hieruit blijkt dat er bij de productie van één kilo tofu 3,16 KG CO2 vrijkomt. Ter vergelijking: kip (gevogeltevlees) produceert 9,87 KG CO2 per kilo, rundvlees produceert tussen 33,3 KG en 99,48 KG CO2 per kilo en varkensvlees produceert 12,31 KG CO2 per kilo. Er is geen rekening gehouden met het feit dat myTofu lokale en biologische tofu gebruikt. Dit vermindert theoretisch de uitstoot van broeikasgassen nog meer.
De voordelen van duurzame proteïne
Er zijn talloze voordelen aan het consumeren van duurzaam eiwit ten opzichte van traditionele eiwitbronnen. Koolstofarme eiwitten zijn meestal rijker aan voedingsstoffen en bevatten minder additieven dan hun traditionele tegenhangers. Bovendien is aangetoond dat duurzame eiwitproductiemethoden, zoals plantaardige alternatieven en kweekvlees, aanzienlijk minder broeikasgassen uitstoten dan de traditionele veeteelt. Door te kiezen voor koolstofarme eiwitbronnen kunnen we de behoefte aan grootschalige veeteelt verminderen, waardoor waardevolle grond, water en ecosystemen behouden blijven. Naast de voordelen voor het milieu geven duurzame eiwitopties vaak prioriteit aan dierenwelzijn door intensieve landbouwpraktijken overbodig te maken.
Voor degenen die duurzame eiwitbronnen willen ontdekken, zijn plantaardige eiwitten een uitstekende plek om te beginnen. Deze eiwitbronnen, afkomstig van peulvruchten, granen, noten en zaden, bieden een breed scala aan voedingsvoordelen en vereisen minder middelen om te produceren. Producten op basis van soja, zoals tofu en tempeh, zijn bijvoorbeeld uitstekende bronnen van plantaardig eiwit die veelzijdigheid en een lage CO2-voetafdruk bieden.
myTofu
biedt verschillende smakelijke kant-en-klare tofu-producten. Probeer ze zeker eens!
bronnen:
Ritchie, H. (2022, december 2). Milieueffecten van voedselproductie. Onze wereld in gegevens. https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food