Er zijn verschillende methoden om tofu te bereiden, waaronder frituren, bakken, grillen, stomen en het mengen in roerbakgerechten, soepen of curry’s. Bakken en frituren zijn de twee meest gebruikte methoden om tofu te bereiden. Hoewel alle methoden kunnen resulteren in een heerlijk smaakvol
tofu-product
heeft elke methode zijn eigen voor- en nadelen. We hebben zowel de verschillen in smaak als in voeding voor het frituren, luchtfrituren en bakken van tofu op een rijtje gezet.
Je tofu bakken voegt calorieën toe
Tofu frituren kan het een knapperige textuur geven, maar daar hangt een prijskaartje aan – het kan veel calorieën bevatten, tot wel drie keer meer dan gebakken of luchtgebakken tofu. Dit komt omdat bij frituren olie moet worden toegevoegd als warmtegeleider, waardoor de tofu gelijkmatig gaar wordt maar ook meer olie absorbeert, wat resulteert in meer vet en calorieën. Hoewel dit nuttig kan zijn voor diegenen die groter willen worden, geven de meeste mensen er de voorkeur aan om hun calorieverbruik onder controle te houden. Als je het caloriegehalte van je gerechten wilt verlagen, zijn bakken of luchtfrituren betere opties.
Luchtfrituren
Luchtfrituren is een uitstekend alternatief voor traditionele frituurmethodes, omdat het dezelfde heerlijke smaak en knapperige textuur oplevert zonder de toegevoegde olie. Dit resulteert in een product dat veel gezonder is en aanzienlijk minder vet en calorieën bevat. Sterker nog, luchtgebakken voedsel kan tot drie keer minder calorieën bevatten dan gefrituurd voedsel.
Tofu bakken is een uitstekende manier om van de heerlijke smaak te genieten en tegelijkertijd het toegevoegde vet en de calorieën tot een minimum te beperken. De milde smaak en stevigere textuur van gebakken tofu overtreffen die van zowel luchtgebakken als gefrituurde tofu. Hoewel het misschien niet zo knapperig is, kun je met sommige recepten toch een vergelijkbare knapperigheid bereiken. Bovendien is het bakken van tofu een van de eenvoudigste manieren om het te bereiden. Hoewel luchtfrituren van tofu net zo calorierijk lijkt als gebakken tofu omdat er geen extra olie voor nodig is, is dat niet het geval. Luchtfrituren onttrekt veel vocht aan de tofu, waardoor het eindproduct veel kleiner is dan wanneer je tofu bakt. Als gevolg daarvan is aan de lucht gebakken tofu veel calorierijker.
Conclusie
Er zijn verschillende manieren om tofu te bereiden. Aan de lucht frituren geeft een knapperige textuur en een heerlijke smaak zonder het toegevoegde vet en de calorieën van traditioneel frituren, maar de tofu kan calorierijk blijven door het onttrokken vocht. Aan de andere kant is het bakken van tofu een gezond alternatief voor frituren, met veel minder vet en calorieën, hoewel het niet dezelfde knapperigheid biedt. Uiteindelijk is de keuze aan jou!
Gebruikte bronnen:
Rd, K. M. (2023, 7 juni). Waarom zijn gefrituurde voedingsmiddelen slecht voor je? Gezondheidslijn. https://www.healthline.com/nutrition/why-fried-foods-are-bad#TOC_TITLE_HDR_6